maanantai 18. joulukuuta 2017

Oili Huotarin tokokoulutus Varkaudessa

Viime lauantaina 16.12. osallistuimme Sanin kanssa Oili Huotarin tokokoulutukseen mikä järjestettiin Varkaudessa. Pääsimme mukaan varasijalta mikä oli mukava juttu. Koulutus kesti koko päivän (klo 9-17) ja Sanin kanssa meidän omat käytännön treenit (2*15 min) oli vasta vikan tunnin aikana, joten ensin sai pitkän tovin olla vain kuunteluoppilaana. Alkuun Oili piti n. tunnin luennon ja sitten lähdettiin tekemään käytännön treenejä koirakkoparit kerrallaan. Paljon tuli taas kirjoteltua muistiinpanojakin. Sani teki omilla käytännön treeneillään hienosti ja Oili kehui kovasti Sanin tekemistä. Ei kuulemma ollut aiemmin hänen koulutuksissaan ollut ruotsinlapinkoiria ja tykästyi kovasti rotuun. :) Kokonaisuudessaan päivä oli oikein antoisa ja paljon tuli opittua uusia juttuja.

Muistiinpanoja luento-osuudesta:
*Koirankoulutuksessa monta eri tyyliä ja tapaa eikä vain yhtä oikeaa.
*Muista tarkkailla omaa koiraasi treenien aikana. Miltä koira näyttää ja tekeekö kuten haluaisit sen tekevän. Jos ei tee, niin mieti miten saisit sen toimimaan paremmin.
*Älä pelkää virheiden tekemistä, vain niiden kautta mahdollisuus kehittyä.
*Koiran motivaatio on koulutuksessa ykkösjuttu!
*Tee paljon lyhyitä tosi kivoja treenejä joka päivä (esim. kahden lelun leikki).
*Kotonakin suhde koiraan oltava kunnossa.
*Oili käyttää ei-käskyä myös treeneissä, tarkoittaa, että lopeta tekeminen ja koira ohjataan muuhun toimintaan.
*Lelupalkkaus mahdollista rakentaa myös vanhemmalle koiralle.
*Todella tasaisen koiran kanssa joutuu virettä nostamaan paljon ja sen asian kanssa tekemään selvästi enemmän töitä, kun koira on pentu
*Palkattomuutta kannattaa lähteä rakentamaan jo pennusta.
*Sosiaalinen palkka tärkeä! Se on ainut mitä voi myös kisoissa hyödyntää.
*Sosiaalinen koira (joka käy mielellään moikkailemassa kaikkia ihmisiä) ei ole hyvä asia kentällä (muualla saa moikkailla kyllä ja olla sosiaalinen).
*Kentällä ei haistella ja jos kouluttajan kanssa jutellaan, niin laita koira esim. maahan käskyn alle. Siihen oltava eri käsky kuin normaali "maahan"-käsky. Sanilla käytössä "siinä".
*Sitten vasta kun motivaatio, koiran asenne ja fokus ohjaajaan on kunnossa voi aloittaa tokon tekemisen.
*Tokon kannalta perusliikkeitä: perusasento, seuraaminen, jäävät liikkeet ja nouto. Näitä kannattaa alkaa pennulle heti opettamaan.
*Koira osaa liikkeen vasta, kun se onnistuu myös häiriössä. Koiran on kokeessakin voitava selvitä tilanteesta, joten ei ole reilua viedä koiraa tilanteeseen, mistä sillä ei ole mahdollisuutta selviytyä. Häiriöitä siis treenattava paljon ennen kisoihin menoa. Mieluummin ylitreenaa häiriöitä kuin liian vähän.
*Hinkkaa tekniikkaa enemmän kotona ja kentällä/hallissa enemmän kivoja juttuja. Koiralle jää positiivinen kuva kaikista treenipaikoista ja motivaatio on siellä aina huipussaan.
*Yritteliäs koira on hyvä asia, mutta koiran pitää myös kuunnella.
*Jos koira on aivan mahdoton treeneissä tai liian kiihkeä niin koiran voi laittaa rauhoittumaan, mutta pienestä virheestä pitää vaatia jatkamaan, mutta olla avoimin mielin seuraavan liikkeen suhteen.
*Koiralle saa sanoa, jos se tekee virheen (yleensä koira kyllä vaistoaa sen ohjaajasta joka tapauksessa).

Muistiinpanoja käytännön treeneistä:
*Istumisesta maahan ja seisomisesta maahan -liikkeet koiralle teknisesti erilaisia joten niissä voisi olla hyvä olla eri käskyt.
*Jos koira maassa ollessaan kurottaa eteenpäin, palkkaa se maahan niin, että joutuu ensin luopumaan namikädestä hieman taaksepäin.
*Ruudun opettamisessa ruutuun voi ensin viedä myös lelun minkä luokse koira saa juosta.
*Ruudun opettamisessa kolme asiaa: Juostaan ruutuun (motivaatio siihen), paikkatreeniä (koira hakeutuu oikeaan paikkaan ruudussa, sekä seisominen ruudussa (pysähtyy hyvin käskystä oikeaan paikkaan eikä valu).
*Ruudun opettamisessa kun koira osaa pysähtyä oikeaan kohtaan niin kannattaa mennä itse ruutuun se palkkaamaan. Lelun heitto saattaa saada koiran odottamaan lentävää lelua ja koira saattaa alkaa vilkuilla olan yli jo juostessaan ruutuun.
*Koiralle voi opettaa vauhtia ruutuun menoon niin että appari vetää lelun ruutuun koiran edestä ja ohjaaja samalla kohdistaa ja innostaa koiraa ruutuun päin. Lopulta kun koira pääsee niin se on todella motivoitunut. Mutta tärkeää että koira tykkää juosta ns. kuolleen lelun luokse.
*Jos luoksetulossa tulee haukkua, mieti mikä sen aiheuttaa. Voiko liittyä palkan odotukseen, esim. koira vain oppinut juoksemaan täysillä omistajan luokse palkalle. Laita koira keskittymään tekemiseen, esim. matkalle paha häiriö mistä joutuu luopumaan.
*Jos koira steppailee kaukokäskyissä seisomisessa niin voit opettaa sille stabiilimpaa seisomista takapalkalla. Samalla kun koira seisoo niin voit kevyesti vetää sitä pannasta eteenpäin ja kun koira hieman vetää taaksepäin (pitää jämäkän asennon) niin vapautus takapalkalle.
*Jos istumisesta maahanmeno on hidas, treenaa niin että itse kyykyssä koiran edessä ja kädellä nopealla liikkeellä ohjaat koiran istumisesta maahan. Älä vedä tai työnnä palkalla koiraa vaan käsi suoraan alas koiraa ohjatessa. Älä palkkaa liian hitaasta maahanmenosta. Toistoja tehtävä paljon ja käsiliike oltava nopea. Koiraa voi viritella ensin ja kun on superinnokas niin sitten tehdään nopea maahanmeno, sitten taas hetsausta ja maahan jne.
*Matalavireisen koiran kanssa erityisesti palkkaa eri liikkeiden palasista enemmän äläkä vaadi heti koko liikettä. Motivaatio kestää tällöin paremmin eikä koira ala haistelemaan.
*Tunnarin opetus: Opeta koira ensin etsimään yksittäinen oma kapula esim. heinikosta tai sellaisesta piilosta mistä se ei heti näe kapulaa, koira oppii tällöin haistelemaan ja etsimään kapulan mikä haisee omistajalta. Vähitellen lisätään häiriökapuloita iso kasa hieman kauemmas piilotetusta kapulasta ja pikkuhiljaa kasa tuodaan lähemmäs ja lopulta häiriökasa levittäytyy oikean kapulan ympärille.
*Seuraaminen on perusasennon säilyttämistä.
*Seuraamispaikassa käden häivytys: kun koira oikeassa paikassa niin paikallaan seisten alat liikuttaa vasenta kättä ja jos seuraa kättä niin korjaa pään asento. Jos säilyttää kontaktin niin palkkaa suoraan ylhäältä päin alas.
*Namikädestä luopuminen: käsi avoinna nami kädessä tarkoittaa että namia saa tavoitella. Jos käsi menee nyrkkiin niin siitä pitää luopua. Treenaa ensin huonommilla nameilla ja vaihda vähitellen koiralle mieluisampiin nameihin.
*Jos koira häiriintyy kentällä olevista ihmisistä niin ajattele että ihmiset on kuin ilmaa eli mitä ei mennä katsomaan. Tee jotain helppoa ja kivaa, esim. vauhdikkaita liikkeitä lyhyt pätkä ja sitten koira pois.
*Seuraamisessa peruuttaen ota alkuun yksittäisiä hitaita askelia ja palkkaa joka askeleelta. Koira oppii rauhallisesti peruuttamaan ja säilyttämään oikean paikan kun nameja tulee tiuhaan.
*Testaa osaako koira perusasentoa ilman ohjaajan käsiä. Jätä koira, kävele muutaman askeleen päähän, levitä kädet sivuille ja pyydä koira perusasentoon. Jos jää käsiin kiinni niin ei kunnolla vielä osaa.
*Merkin kierrossa jotta koira joutuu ajattelemaan tehtävää, vaadi mennessä esim. namista tai lelusta luopuminen mikä on matkan varrella ja kierron jälkeen sen saa palkaksi.
*Jos merkin kierrossa koira tekee ison kaarroksen oikealle niin sijoita palkka enemmän ohjaajan vasemmalle ja hieman ohjaajan eteen niin palkan suunnalla saisi tiivistettyä koiran kiertoa. Koira joutuu lisäksi ensin luopumaan palkasta ja sitten kierron jälkeen saa juosta palkalle.
*Merkin kiertoon koiran voi lähettää myös pitämällä pannasta ja kohdistamalla merkille hyvin hetsattuna (ei siis aina perusasennosta), tällä saa vauhtia koiralle. Kierron jälkeen vauhtipalkkaus lelulla tai namilla (esim. saa juosta ja tarrata leluun tai jahdata ohjaajan taakse lentävää namia).
*Jos koira kiertää merkin liian nopeasti, koiran kroppaa voi säästää sillä että opettaa koiraa hidastamaan laittamalla aina nameja merkin taakse. Kisoissakin koira hidastaa ja tsekkaa onko nameja eikä mene liian kovaa.
*Sivulle tulossa koiralla oltava asenne kohdallaan! Kaikki liikkeet alkaa perusasennosta, joten on tärkeää että siihen koira tulee motivoituneesti. Sivulle tulon oltava koiralle etuoikeis eikä vaatimus. Appari voi pitää koiraa hihnassa ja omistaja kutsuu sivulle. Koira pääsee vasta kun on todella innoissaan tulossa.
*Sosiaalisen palkan vahvistaminen: Tee joku helppo liike (esim. istuminen), sitten sosiaalinen palkka (taputa käsiä ja liiku koirasta poispäin, kaikki koirat ei tykkää koskemisesta joten parempi että ohjaaja itse peruuttaa), palkan saa vasta kun koira oikeasti innostuu sosiaalisesta palkasta ja näyttää sen jotenkin. Opeta kokeenomainen sosiaalinen palkkaus liikkeiden loppuun.
*Paikalla istumis treeniä: Appari käskyttää vieressä maahan. Jos koira kestää niin ohjaaja voi mennä myös kauemmas ja appari on lähempänä koiraa. Jos koira kuuntelee apparia niin anna kevyt palaute ettei mennyt oikein ja korjaa takaisin oikeaan asentoon. Älä komenna koiraa!
*Maasta istumaan nousuun nopeaa nousemista voi treenata koiraa ns "pompottamalla" eli istumisesta koira nousee "kurre"-asentoon (tassut ylös) ja siitä maahan ja taas noustessa tekisi nopean pompun ylös.

Sanin käytännön treenit:
*Liikkeestä seisominen: vahvista pysähtymistä liikkeestä. Heitä nami kauemmas ja kun koira palaa sieltä niin peruuta itse ja selvillä käsiavuilla pysäytä seisomaan ja heitä nami koiran taakse jne. Pikku hiljaa jätä käsiavut pois. Vasta kun edessä koira pysähtyy hyvin ilman käsiapuja niin testaa vasemmalla sivulla.
*Liikkeestä istuminen: treenaa ensin myös ohjaajan edessä, mutta anna palkka suoraan koiralle. Palkan heittäminen saattaa heikentää istumista, kun koira ennakoi lentävää palkkaa eikä malta tehdä loppuun kunnolla. Lisää vain perus tekniikkatreeniä niin oppii.
*Luoksetulo: Jos ääntelyä tulee, niin laita takapalkka ja kun tulee luokse niin vapauta palkalle. Sanilla ongelmana myös, että kääntyy liian aikaisin tullessaan ja pahimmillaan peruuttaa sivulle loppumatkan. Treenaa lyhyellä matkalla ja ohjaa koira kädellä aluksi, jotta kääntyy vasta lopussa.
*Ruutuun lähetys: Tee ensin motivaatiota ruutuun menoon esim. suljetulla namikipolla, jonka menet avaamaan, kun koira on juossut ruutuun. Appari voi myös vetää lelun ruutuun koiran nähden, mutta ensin opetettava koira innostumaan "kuolleesta lelusta". Ruudussa voi olla myös kosketusalusta mille koira opetetaan menemään. Seuraavassa vaiheessa koiralle aletaan opettaa oikeaa paikkaa ruudussa (keskilinjan takana keskellä). Appari tai ohjaaja itse näyttää odottavalle koiralle kädellä oikean paikan ja sitten koira lähetetään sinne. Sano heti palkkasana, kun koira menee oikeaan paikkaan ja heti perään joku odota tms. käsky jotta jää sinne odottelemaan, mutta merkkaa ensin koiralle, että meni oikeaan paikkaan. Lopuksi sitten lisätään seisomis-käsky ja treenataan, että koira pysähtyy hyvin käskystä kun on ensin osannut mennä oikeaan paikkaan ruudussa.
*Todettiin, että liian voimakas lelulla hetsaaminen nostaa Sanilla liikaa kierroksia ja esim. kilpajuoksussa lelulle tuli jo haukkua, joten se ei ehkä Sanille toimi niin hyvin. Mutta ehdottomasti haluaisin kyllä lisätä lelupalkkausta Sanilla. Mietittävä vain ne tyylit tarkkaan miten sen leluilla palkkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.